film i brist på annat

ni har kanske sett hur "lill Gyula" blandade stickymag i ungern. här är ett annat sätt som inte är så svårt. gick inte att lägga upp länken men kopiera och klistra in länken nedan.

http://link.brightcove.com/services/link/bcpid2071317001/bctid6616540001



här är en annan lite film med brax mete i england, följ länken.

http://www.onlinefishing.tv/channel/feature/br/low/

effektivitet och dåliga ursäkter...

oj oj oj, de var länge sen jag uppdaterade, sorry för de. har några bra ursäkter men de skiter ni väl i... en var att de inte gick att logga in på sidan av någon konstig anledning då andra kunde logga in. Sen har de vart mycke på jobbet sista tiden. alltså en massa ursäkter som ni inte bryr er om antar jag...

Hur som helst, här kommer en liten artikel om effektivitet, något jag saknat den sista tiden....hahahaaa



Effektivitet:

Något som många ser bort från när de gäller att nå toppen av toppen och bli bäst i världen på mete är små detaljer som gör stor skillnad. Saker som kanske inte är så stora en och en men tillsammans blir de till en stor grej. I varje artikel man läser om  och med de största metarna i världen poängterar de hela tiden att vikten av förberedelser. Att komma väl förbered till en tävling är A och O.

Saker som måste vara klara är självklara saker som tackle, spön, rullar med rätt linor på, tafsar, beten, mäsk mm. Har man inte allt detta i ordning ligger man automatiskt efter de bästa. Vi förutsätter att vi gjort allt jobb hemma som vi ska och kommer till tävlingen så väl förberedda som vi kan. Vad kan vi då göra under tävlingen för att öka våra chanser mot konkurrenterna? Kan vi få ett övertag mot en konkurrent som också har gjort sin hemläxa och är väl förberedd? Vad är de bästa sättet att få mera fisk än konurrenten? Självklart först att ha en bättre taktik. Men säg att konkurrenten också har en lika bra taktik. Något som ofta händer på VM/EM. Vad kan man då göra?



När jag de senaste åren gått bakom och kollat hur de ser ut hos de bästa metarna i världen och hur de ser ut hos grannen från Polen, Danmark, Norge eller Sverige för den delen, så är de stor skillnad. Jag vill mena att de skillnader som jag kommer peka på gör större utslag än man kanske vill erkänna för sig själv. Men vill man vara med att fightas på toppen måste ALLT vara perfekt. 3 timmar går otroligt fort, är man uppe och knyter fast parasollet i 4 minuter för att de blåser bort kanske man missar dagens enda tre fiskar som simmade förbi...

Här är ett exempel som kanske låter extremt. Under VM i Slovakien när Alan Scotthorn vann VM knäckte hans granne uppströms sitt take apart på del 11 som åkte med strömmen ner mot och förbi Alans peg. Alan fiskade vidare utan att ta ögonen från sitt flöte trots att bankrunners, någon kapten och grannarna bad honom ta upp det trasiga spöt. Han svarade bara med att säga:- Its not my f...k pole... or problem...  Grannen nedströms tog upp de trasiga spöt och gav de vidare till han som knäckte de. Efteråt sa Alan att han inte ville ta upp spöt för att han hade totalt haft 4 napp och vågade inte se bort från flötet efter som varje fisk var värd guld. Han vann också VM men hade ett av hans napp kommit just när han böjde sig ner hade de kunnat sett annorlunda ut.


Att spara tid är de jag vill komma till. På ett eller annat vis se till att man är så effektiv man kan vara. Att ha kroken i vattnet och presentera betet på rätt sätt så länge som möjligt.


Nägot som alla försöker vara snabba med är att kroka av fisk och få på beten. De är enkelt att träna på. De kan alla. När de kommer till andra saker som tex att koppa är de annorlunda. Stod bakom en metare under träningsveckan i Italien och tog tid på hur länge de tog för denna att koppa två bollar, de tog 2 min och 20sek... från att han började dra in riggen till riggen var i vattnet igen. allt för lång tid. Han började med att dra in sitt take apart(alltså var riggen inte i vattnet och fiskade inte effektivt),lägga ner toppen i spöhållaren till vänster, lyfte upp kopping kitet som låg i spöhållaren, kramade en boll, la den i koppen, satte de del tre långa koppingkitet på spöt, skickade ut, koppade i och in igen för att göra samma sak igen. Sen när sista bollen i och de var dags att sätta på toppen som han fiskade med la han kopptoppen i spö hållaren till höger och sen tog upp toppen, betade på en maggot och skickade ut. Var detta ett effektivt sätt att göra de på? Hur kunde man gjort detta mera effektivt?


Genom att ha kopping kitet liggande vid sidan med koppen på samma sida som mäskbaljan och att ha kramat sina bollar med en hand innan han drog in riggen, som han istället för att lägga prydligt i spöhållaren till höger satt i sin spöhållare på stolen, kunde tiden som de tog att koppa dragits ner till under 1 min.  Med tanke på att tex de svenska laget koppade en gång var 15 min hade han alltså om han fiskat i vårt lag kunnat tjänat 1½ minut var 15 min. de ger 6 min på en timme och 18 minuter på 3 timmar. Ganska mycke tid.... Lägg där till om man inte har allt inom räckhåll utan har en hink med mäsk bakom ryggen som måste flyttas fram eller man måste böja sig bak varje gång man ska krama en boll. Då är de ännu längre tid vi talar om. Ett bra tips på att spara tid när man koppar är att försöka slippa dela spöt mellan bollarna. bara skjuta de längre tillbaka så man når att lägga en boll i koppen.


Det här var bara ett exempel. Tänk på alla andra saker som "dödar" tid. Tex att inte veta vart allt är i lådan eller ha saker i carry allen 2 meter bakom boxen så man måste gå iväg varje gång man ska hämta något. Då försvinner en minut till. Måste du verkligen sitta med en dricka i handen i 3 minuter för att du var törstig en liten stund? Drick de du ska om du verkligen behöver och fokusera på fisket. Måste du släppa spöt med två händer varje gång du ska loose feeda för att du inte kan fylla bellan och skjuta medans du håller spöt med en hand? Är de verkligen viktigt att kolla på grannen som drillar en fet fisk?


De viktigaste för att få ordning på peggen och fiska effektivt är att ha fasta rutiner, sätt upp allt på samma sätt varje gång. Då missar du ingenting. Se till att ha rutiner för hur utrustningen ligger och hur du sätter upp din peg. Mäsk till vänster, take apart toppar till vänster, rullspön till höger, håven till vänster eller rakt bakom dig, kylväska med beten bakom dig tillsammans med carry allen. Slangbellena alltid i mitten på betesbordet så den inte ramlar ner och du måste lägga tid på att leta efter den i högt gräs. Alltid ha mäsket så nära dig att du kan krama en boll med handen samtidigt som du fiskar effektivt med andra handen och med när de nappar.


Sen kommer vi till de dagar då de är dåligt väder. Ofta händer de plötsligt, utan förvarning kommer en stormby och ställer till oreda på peggen. Rollern blåser omkull, parasollet viker sig, locken till betesburkarna försvinner, keepnet baggen blåser till grannen, topparna håller på att lyfta, mäsket och stickymaggen blir blött när regnet kom. Se till att alltid förankra saker som kan blåsa bort och att alltid ha lock till saker som inte får bli blöta. Blir sticky maggen blöt på VM/EM/kval är de kört efter som du inte har mera maggot att blanda i ordning. Är de då sticky magg som gäller blir de kanske svårt att se lagkamraterna i ögonen och säga att den där top 10 plaseringen blev till en 27a bara för att du inte hade några lock till burken... eller för att rollern blåste omkull och knäckte din del 7 vid holken just den delen du inte hade någon extra av...


Samma gäller träning innan mästerskap, se till att du kan de metorder som kan vara aktuella. Idag är de ett måste att kunna fiska slider/waggler på ett VM. De duger då inte att sitta och ha trassel genom halva träningsdagen bara för att man inte har tillräckligt bra kontroll på metoden. Då försvinner en halv dag med träning utan att man fått något uträttat. lär dig skjuta mäsk som du vill inte som de blir, då blir träningen mera effektiv och du fiskar bättre. De är inte ok att skjuta bort 4 bollar för att du inte kan hitta avståndet.


Man kan så klart ta de här hur långt man vill, man kan gå in i extremt små detaljer men de jag tagit upp här är basic saker som man lätt med några få träningspass kan få till. Jag är inte där än men är väl medvete om mina brister och tänker jobba på dom så fort jag får chans.


En som verkligen öppnade mina ögon för detaljer var "lill" Gyula under VM i Ungern, han är perfektionist ut i fingertopparna och blev förbannad när två i vårt lag satte sig på ett kallt betonggolv dagen innan VM. Han menade att man blev kall om blåsan och dagen efter skulle de bli kissnödiga och fiska sämre efter som de inte kunde koncentrera sig på fisket. Kanske är de att ta de lite väl långt ELLER så är de kanske inte de. Jag tror man måste hitta en balans mellan ungers galenskap och italiensk layback stil och engelsk perfektion.  En svensk modell helt enkelt.

Jag kommer jobba hårt i vår med dessa saker. ska bli kul att höra vad ni tycker om jag är ute och cyklar eller om de är någon logik i de hela.

back to f...k vinter... ses snart, Freddan


RSS 2.0