bloggande

Tillbaka i data världen. Ingen ny dator men en lånad. Ganska skönt att vara utan dator faktiskt. Men helt utan har jag inte vart, kan väl säga att jag haft begränsad tillgång ett par månader.

Får se hur mycket jag hinner skriva här. Kommer i framtiden att skriva på www.constellationstockholm.se Där kan ni läsa om förberedelser inför klubblags VM samt lite annat som kan dyka upp. Förhoppningsvis kan jag skriva lite på bägge.

Sitter och gör tackel på kvällarna och häromkvällen slogs jag av någonting. Gjorde 12 tackel med Colmic Stream flöten. 3-4-5 gr flöten. 4 tackel av varje storlek. Det som var så fantastikt var att på 5gr flötena skillde endast 1 nr 8 hagel mellan de fyra. På 4gr skillde ingenting mellan tre flöten och på de fjärde var det en nr 10! På 3gr skillde en nr 8 mellan två och de andra två var exakt lika stora!!! HUR många gånger har man vart med om detta? Tänkte att det var en slump så jag tog fram 2 och 3gr Colmic Trent. gjorde 4 tackel, två av varje storlek. GIssa vad? Det skillde en nr 10 på 3gr och en nr 8 på 2 grammarna!!! Ringde Roger Järling och berättade vad jag vart med om. Han sa samma sak fast han hade gjort tackel på Menta. Nu pratar vi kvalite! Snacka om enkelt att göra tackel när det är så. bara att dunka på med bly och så en eller två nr 10 till. underbart!

ses och hörs, Freddan


Feeder regler

Nu har jag färdigställt reglerna för feeder kvalet. De går att läsa här under och kommer dyka upp på metetorget ganska snart, förhoppningsvis även på tävlingsfiskarnas sida. En liten reservation för felstavning då jag är ganska dålig på sånt men får hoppas att reglerna i alla fall är enklare att tyda en de engelska som några har haft problem med.

så här följer reglerna:






Förbundets officiella regler för grenen feeder

Organisation

-1-     Förbundet är ansvarig för att ett landslagskval genomförs, arrangemanget kan delegeras till enskild person eller klubb. Arrangemanget skall inte vara vinstdrivande för arrangören utan alla intäkter skall oavkortat gå till landslaget, kostnader för fiskekort eller andra omkostnader tas av intäkter för startavgiften. Laget skall använda pengarna till startavgifter, kostnader för boende och resa samt kostnader för beten.

-2-     Endast personer som har svenskt medborgarskap och är medlemmar av det nationella förbundet har rätt att deltaga på tävlingen. Personer som en gång deltagit för en annan nation kan ej tävla för en annan nation. Nationalitet skall kunna styrkas genom ID handlingar, pass eller andra dokument.

-3-     Varje nation som är medlemmar av C.I.P.S. har rätt att anmäla ett lag bestående av 5 metare och 1 reserv. Därför skall det svenska landslaget bestå av 5 tävlande metare och eventuellt en reserv och eller en kapten. De 5 första på kvalet bildar landslaget.

Regler gällande reserver på VM:

Om en olycka eller skada sker under tävlingen kan en tävlande ersättas av reserven som uppgetts i anmälan före lottning, men fiske tackel kan inte bytas ut. Bytet skall genomföras med hjälp av en medlem av juryn.

-4-     Tävlingen måste genomföras i ett vattendrag, till exempel en flod, kanal eller sjö. Det måste vara möjligt att fiska längs med hela sträckan. Djupet måste vara så jämt som möjligt och minst 1.5meter over hela sträckan och minst 40 meter brett. Dispens kan ges av tävlingskommiten eller grenansvarig om anledning föreligger.

-5-     Sträckan måste vara så rak som möjligt och erbjuda jämt fiske och förutsättningar för alla deltagare. Det får inte förekomma några luckor i sektionerna, alla deltagare skall stå i en rak linje, med undantag för avbrott i sektionen pga kraftledningar eller andra faror som kan skada tävlande och åskådare. Det skall vara minst 25 m till närmsta kraftledning från en tävlande.

-6-     Under tävlingen skall den tävlande ha en box som är minst 15 meter och max 30 meter.

Lottning

-8-     Lottning skall ske minst 90 minuter innan starten av tävlingen.

-9-     Peggarna skall alltid vara satta från lågt till högt nummer med start från vänster till höger.

Generella regler

-11-   A- Varje tävlande har 60 minuter på sig att förbereda sig på peggen. Vid ankomst till peggen skall all utrustning läggas utanför boxen. På angiven signal får utrustningen bäras in i boxen och upptackling kan börja. Det är inte tillåtet att börja förbereda utrustningen utanför boxen innan signalen som anger att de tävlande har rätt att gå in i boxen. Under upptacklingen får inte den tävlande ta hjälp av någon. Det är dock tillåtet att lämna utrustning, beten mm på peggen fram till startsignalen går. Efter startsignalen är det förbjudet att ge den tävlande någon utrustning eller beten, förutom delar för att laga trasiga spön men dessa skall i så fall lämnas på peggen så den tävlande själv kan laga sitt trasiga spö. Enda undantaget är om en spödel fastnad och inte går att ta isär, i dessa fall får den tävlande ta hjälp utifrån för att lösa problemet.

Beten och mäsk får lämnas hos den tävlande fram till startsignalen av tävlingen eller fram till eventuell beteskontroll. Efter det är det absolut förbjudet för den tävlande att ta emot mera beten eller mäsk. All mäskförberedelse skall ske innan start

 

.

-12-   Mäsk mängden skall mätas när den är färdig blandad och klar att användas (färdig fuktad och sållad). Till mäsk räknas jord, grus, majskorn, vete, hampa, etc och andra tillsatser. Den totala mängden får inte överstiga 12 liter. Mäsk begränsning kan ändras av arrangören i samspråk med grenansvarig.

a-   Den totala betesmängden är begränsad till max 2 liter vilket får innehålla max 0.50 liter jokers och bloodworms. Betes begränsngingen kan ändras av arrangören i samspråk med grenansvarig.;

b-  Efter mäsk kontrollen är det förbjudet att på något sätt sålla eller mixa mäsket med en elektrisk visp. Det är däremot tillåtet att använda en sprayflaska under tävlingen.

-13-   Den tävlande måste följa lokala bestämmelser vad gäller eventuella minimimått eller andra regler gällande fredade arter. Arrangören har ansvar för att meddela dessa mått och bestämmelser innan tävlingen. Fisken skall förvaras levande i ett keepnet under tävlingen. Keepnet måste vara minst 40cm i diameter för runda och minst 50cm diagonalt för rektangulära samt minst 4m långt.(dispens kan ges om anledning föreligger, observera dock att dessa regler gäller på VM/EM). Så mycket som möjligt av keepnet skall vara i vattnet under hela tävlingen. Inget annat sätt att förvara fisken är tillåtet. Den tävlande skall själv stå för keepnet av laglig standard ifall inte arrangören meddelar annat. Tävlande som bryter mot någon av dessa regler kommer bli straffade.

-14-   Allt mäsk och beten skall vara av naturlig art. Det är förbjudet att använda produkter av metal, artificiella beten av olika material(polyester, gummi, plast, skumgummi, etc) som tillexempel maggots, silkesmaskar, bloodworms, majs, mask etc. Beten får inte vara rullade eller bakade runt kroken utan skall krokas på krokspetsen. Beten som bröd, deg, pellets, boiles. Bollar av mäsk etc är förbjudna. Hair rig är ej tillåtet då betet skall krokas på krokspetsen.

-15-   Tävlingstiden är 5 timmar. Om det skulle bli åska under tävlingen avbryts tävlingen omedelbart och all utrustning läggs ner. De tävlande skall då gå ut ur boxen och bort från utrustningen. Arrangören meddelar när tävlingen kan återupptas. Tid som gått förlorad under avbrottet läggs inte på utan tävlingen avslutats som planerat. Det är förbjudet att mäska under den tid tävlingen avbryts.

-16-   Alla tävlande förväntas följa reglerna.

-17-   - Endast en enkel krok får användas. Det är förbjudet att fiska med drag, flugor, levande eller död fisk eller bitar av fisk eller andra arter av djur som tex grodor.

- Om en situation uppstår under tävlingen har juryn rätt att kontrollera reglerna i punkt 17-35.

- Fisk som av misstag är krokad utanför munnen räknas också.

- Medvetet ryckfiske är förbjudet.

- Under tävlingen är det förbjudet för den tävlande att använda walkie-talkies och kikare.

- Ekolod är förbjudet under tävling men även under träning.

- Endast fisk som sitter på den tävlandes utrustning räknas. Fisk fångad på något annat vis eller fisk som är ansluten till en annan tävlandes redskap skall sättas tillbaka omedelbart.  

-18-   Den tävlande har rätt att ha hur många spön som den vill upptacklade men får endast använda ett spö åt gången att fiska med. Det är tillåtet att förbereda feedrar men dessa får inte användas förrän en eventuell fångad fisk krokats av och släppts ner i keepnet

-19-   Den tävlande får inte ta hjälp av någon för att håva krokad fisk. Inget annat redskap än håv är tillåtet för att landa fångad fisk.

-20-   Ingen utomstående hjälp får tas av den tävlande. Endast muntlig hjälp från lag kapten eller andra tävlande i samma lag är tillåtet. Deltagare har inte rätt att gå ner till någon annan tävlande under tävlingen.

-21-   Plattform får användas men får inte vara store än 1x1m. Plattformen får inte stå i vattnet om inte arrangören meddelar annat. Extra plattformar får användas men endast för att placera material på.

Arrangören kan välja att dra ett långt band längs med hela sträckan för att få en så jämn och rak sträcka som möjligt. Vid dessa tillfällen är det tillåtet att vada ut till den utsatta markeringen. Tävlande som då bryter mot detta och trycker ut markeringen ytterligare för att komma längre ut kommer bli straffade. Arrangören måste meddela detta innan tävlingen så de deltagande kan förbereda sig innan tävlingen.

-22-   Den tävlande får använda sin peg hur den vill men får inte störa grannarna. Den tävlande skall röra sig tyst och diskret på peggen. 

Det är förbjudet att kasta skräp, mäsk eller annat material längs med tävlingsträckan eller kring parkeringar och samlingsplatser.

Mäsk och beten får inte kastas på grannens peg, all mäskning skall ske inom egen peg. Krokad fisk skall drillas inom den tävlandes peg, fisk som simmar över till grannen räknas inte och skall omedelbart sättas tillbaka. Om den tävlande vägrar göra detta skall fisken släppas i keepnet och vid invägning skall den största fisken (oavsätt om det var den fisken eller ej som simmade utanför peggen) vägas och noteras i invägningsprotokollet. Juryn tar sedan ställning till om fisken skall räknas eller ej.

-23-   Tävlande måste invänta första signalen innan de får gå in i boxen.

          - Efter den första signalen får man börja förbereda utrustningen. De tävlande har 60 minuter till sitt förfogande för detta. Från och med den första signalen får den tävlande inte lämna peggen för annat än att utföra toalettbehov eller ifall en olycka sker som i så fall måste behandlas. Den tävlande har rätt att loda djup fram till start men endast med bombsänke, EJ med feeder.

- Efter den andra signalen börjar beteskontroll, kontrollen börjar från lågt nummer till högt. Den tävlande skall då ha alla beten och mäsk färdigt I officiella burkar och hinkar.

- Den tredje singalen markera starten av tävlingen. Under tävlingen är endast mäskning med feeder tillåtet. Ingen förmäskning utan tävlingen börjar direkt med både fiske och mäskning.

- Den fjärde singalen markerar att det är 5 minuter kvar av tävlingen.

- Den femte singalen markera slutet på tävlingen, efter den singalen räknas ingen fisk om de inte är totalt ovanför vattenytan. Från denna signal får den tävlande lämna sin peg men måste närvara vid invägning.

Om arrangören väljer att inte ha betes och mäsk kontroll försvinner singal två. Arrangören kan också välja att ta bort signal fyra. Detta meddelas i så fall innan tävlingen.

-24-   Medlemmar ur juryn som övervakar tävlingen skall inte störa den tävlande i onödan. De skall observera på avstånd och endast i absolut nödfall störa den tävlande.

 

Invägning

-25-   Invägning skall ske så fort som möjligt efter slutsignalen.

En person är ansvarig för att läsa av vågen på hela sektionen.

Samma våg skall användas till hela sektionen.

Fisken skall vägas in utan extra vatten. Fisken skall placeras i ett nät eller motsvarande för inspektion sedan föras över till ett annat nät för vägning.

Vågresultatet skall redovisas i gram.

Om fiskar är väldigt små och inte ger utslag på vågen (0gr) skall den tävlande få sina fiskar räknade istället. Har flera tävlande 0gr i vikt hamnar den med flest fiskar högst upp i resultatlistan. De som fångat fisk som inte gör utslag på vågen hamnar efter de som har fisk som gör utslag. Tävlande utan fångad fisk hamnar efter de som fångat fisk.

-26-   Keepnet skall hållas kvar i vattnet tills invägning skall ske. Fisken skall behandlas med respekt och försiktighet vid invägning. Efter invägning skall fisken returneras i keepnet och keepnet skall åter i vattnet. Fisken skall sedan återutsättas i vattnet när arrangören meddelar detta. Skulle något ske med vågen eller eventuellt något annat uppstå så att omvägning måste ske får de tävlande som trotsat denna regel och återutsatt sin fisk 0gr i resultat. Detta resultat går ej att överklaga.

 -27-  Den tävlande måste vara med vid invägning och kontrollera att vägningen gått rätt till.

JURY

-28-   En jury skall finnas och skall bestå av två arrangörer, alt förbundsrepresentat och en arrangör, samt de personer som är lottade på A1-A2-A3. Skulle någon av medlemmarna i juryn vara inblandade i en dispyt går näste tävlande på A sektionen in i juryn, alltså A4 osv

-29- Protester skall inkomma senast 60 minuter efter avslutat tävling. Protester lämnas till ansvarig i juryn, arrangören. Protesten kan lämnas muntligt men skall så fort som möjligt lämnas skriftlig.

.-30-  Aktuella regler skall tillhandahållas av arrangören i inbjudan.

 

Straff och varningar

-31-   Straff för olika brott mot regler:

a)   Varning vid brott mot följande regler 11a, 12b, 13, 14, 19, 20, 22, 23 and 26.

b)  diskvalification vid brott mot följande regler 17 and 35 samt efter två varningar för brott mot följande regler 11a, 12b, 13, 14, 19, 20, 22, 23 and 26.

c)   Om en deltager diskvalificeras får han poängen, antalet deltagare på sektionen + 1 poäng. I resultatlistan skall alla övriga tävlande behålla sina platser.(till exempel: X som vart diskvalificerad hamnade på en 8:e plats på sektionen. 8e platsen blir då tom och den tävlande som vart 9a står kvar som 9a.)

d)  Om en tävlande bryter mot reglerna och blir varnad skall detta noteras och sparas i en tid av tre år. Bryter den tävlande mot reglerna igen kan sanktioner vidtas av tävlingskommiten.

-32-   Juryn har rätt att observer och anteckna fel och brott mot regler som begåtts för att sedan rapportera detta till tävlingskommiten.

 

Resultat

-33-   1 – Reslutat.

A – Sections resultat.

a)   Tävlande med högsta vikten är vinnare av sektionen och får 1 poäng, tvåan 2 poäng osv. Har två tävlande samma vikt skall de dela på summan av deras två placeringar delat på två. Exempel: Två tävlande delar på 5e plats(5+6/2=5.5). De får då poängen 5.5 poäng. Ingen får platssiffra 6 utan nästa tävlande får platssiffra 7. Har tre tävlande samma vikt läggs de tre resultaten samman och delas på tre. Exempel: 8+9+10/3=9 poäng var, ingen får platssiffra 8 eller 10.

b)  Tävlande med lägsta platssiffra vinner.

c)  Tävlande som inte fångat någon fisk skall få summan av antalet tävlande utan fisk delat på 2 + antalet tävlande som fått fisk. Exempel 12 tävlande på sektionen, 5 har fångat fisk. 7 har ej fångat fisk. 7/2=3.5. 3.5+5=8.5. Tävlande utan fångad fisk skall ha platssiffran 8.5

B – Total resultat.

a)Fiskas tävlingen över en serie skall detta meddelas i inbjudan.

b)Tävlande med lägst sammanlagda platssiffra är vinnaren av serien.

c)Vid lika platssiffra avgör totala sammanlagda vikten av alla tävlingar i serien.

d)Vid tillfälle av lika vikt avgör högsta individuella vikten.

e)Vid lika högsta vikt avgör lägsta sektionsplacering.

f)Vid lika sektionsplacering avgör totala summan av peg numren under serien.

g)Fiska serien tex över 3 tävlingar och 2 räknas måste tävlande deltaga i minst

2 tävlingar för att få ett resultat i serien.

-34-   De totala resultaten skall meddelas så fort som möjligt efter avslutat serie.

 

Regler för utrustning

-35-

- Spölängden är maximerad till 4,50 (15 fot) meter.

- Spö med rulle skall användas, toppknutet eller take apart fiske är förbjudet.

- Feedern får inte vara större än 5cm i diameter och 7cm långa.

- Max en feeder får användas på ett spö. Ej tillåtet att sätta på flera feedrar på samma tackel.

- Tacklet måste vara glidande. Paternoster riggar, boltrigs eller motsvarande är förbjudet.

- Feedern måste glida på linan men får stoppas av tex en flötesstopper av gummi. Denna skall då sitta minst 30cm från feedern och får inte vara totalt fixerad utan skall gå att dra bort.

- Feeder glidande i en fixerad ögla räknas ej som glidande och är ej tillåtet.

- Används en så kallad methood feeder skall den vara av typen inline eller annan motsvarande glidande modell.

- Endast en enkelkrok får användas, max krokstorlek 10.

- Mäskning med allt annat än feeder(Max storlek 5x7cm) är förbjudet. Tex slangbella, spod,  spomb, baitdropper eller motsvarande är förbjudet.

- Det är tillåtet att fiska med bombsänke, alltså bottenmete utan feeder. Men även detta tackel måste vara glidande.

 

 

 

Sanktionering

-36-   Kvaltävling skall sanktioneras av arrangören.

 

Träning

-37-   Träning är förbjudet på tävlingssträckan från och med närmsta måndagen innan tävlingshelg. Alltså fyra dagar innan tävlingen. Tävlande som bryter mot detta kommer bli diskvalificerad. Fiskas det en serie blir den tävlande diskvalificerad på första tävlingen i serien.

 


RSS 2.0