Hade du tacklat pressen?

Pallar du för trycket?! Så såg det ut på varje sektion under tävlingdagarna. Runt 10000 åskådare och 128 journalister räknade arrangören med att det var.
Runt 10tusen i publiken, ca 125 journalister, en tv kamera som sände live bakom vare italiensk metare... hade du haft svårt att kroka på en blodis?


Italien var favorit tippade innan VM och efter första dagens total dominans på träningen steg pressen ännu mera. De vägde bara in tre man och en hade 13 kg och de andra slutade väga vid 16kg per man... sen vägde de ingen mer. Uppskattningsvis hade de mellan 13 och 25kg per gubbe. Det skulle senare visa sig att de suttit på det absolut bästa stället på sträckan. Framför smältverket. Varför de var så bra där hade vi ingen aning om, vi spekulerade i att de var grundare där, vilket det var. Men jag och Lundbergo fann sanningen på måndagen efter VM veckan. Vi hade lite mäsk kvar och tänkte att vi skulle ge bort det till lokala metare. Så vi åkte ner på sträckan och hittade några glada amatörer. En gubbe blev sjukt glad. Han ville aldrig släppa iväg oss, trots att vi sa att vi hade ett flyg att passa. Han hade också en väldigt smart lösning till plattformen. Han hade fäst ett rep i de bakre två benen på plattformen sen fäst andra änden på repet till en stor bult som han slagit ner  i marken 12-15 m bakom sig. Plattforme stod då i den branta betongkanten med de främre två benen i vattnet och de bakre just i vattenbrynet. Han satt stabiltare än doktor Alban i VIP rummet på Spybar... smart.

Tillbaka till varför det var ett hotspot. När vi kom dit visade det sig att allt kylvatten från smältverket kom ut just där. Det strömmade helt sjukt mycket! Såg ut som älvkarleby under våren, jag överdriver inte! De strömmade värre än den gång lag SM gick i dalälven(var de 98 eller 99?). Detta i kombination med att det var väldigt varmt och att det var lite syre i vattnet gjorde så klart att fiskarna var i detta område med grunt vatten och mycke cirkulation vilket skapar mera syre. Det var framförallt karp som kom upp i detta område. Ytteligare ett täcken på att det var syrefattigt vatten då karp är känsliga och ofta väljer att vara i de mest syresatta vattnet. Under träningsveckan hade vattnet gått ut i ett "avlopp" som gick under kanalen och ut på andra sidan.


Jag hade en liten teori om att det var så under veckan men min teori sträckte sig till skimmers och djupt vatten.  Vi hade fått höra att det var väldigt lite syre vid botten där de var som djupast,  bara runt 6% men så lite som 40cm grundare var det hela 30% syre. Min teori gällde varför man inte fick skimmers vid botten utan i mellanvattnet samt att det verkade som om skimmers som fångades vid botten kom upp på de grundare partierna.  Jag trodde att pga den låga syrehalten ville skimmers inte bo och leva vid botten, de trivdes inte där. Därför fick man dom i mellanvattnet eller 30-50cm från botten.  För att få kontinutet i skimmersfisket blev man då tvungen att mäska ofta med lösare leem och jokersbollar som spricker upp innan dom landar på botten. Landar bollen på botten utan att spricka upp är de nästan bortkastad mäskning ifall det inte gjordes väldigt intensivt. Spricker bollen upp 1½m från botten sprider sig jokers och leem över ett större område och lockar till sig skimmers som antingen äter jokers ovanför botten eller följer med jokers och leem ner till botten. De  blir alltså tvingade att äta närmare eller direkt på botten. Frestelsen av attraktiv mat får fisken att ändra sitt naturliga betende och trotsa sina instinkter.

Är inte fiske underbart, det finns alltid något att jobba på!  Jag tror skimmersfiske är otroligt under utvecklat, speciellt i sverige.  Belgarna är bra på de här. Dom har koll, eller i vart fall mer än vad vi har. Fransmännen var ju bra på skimmers tidigare men just nu verkar de har rasat totalt. Deras fiske funkar inte överallt medans belgarnas taktiker verkar slå in lite varstans. Det är skillnader i hur de fiskar och det återspeglas i resultaten. Skillnaderna kan vara otroligt små och väldigt svåra att se men om man letar och kollar på specifika saker så ser man skillnaderna. Här vill jag bli bättre. Jag vill kunna säga att det ÄR på ett vis och inte TRO att det är på ett vis.

Här är ett exempel. När sverige tränar kommer vi fram till många saker (missförstå mig inte nu vi har höjt nivån på träningarna med 1000% de sista 3 åren och tränar nu väldigt bra). MEN vi TROR att det är på ett vis så vi testar det igen och igen, i kanske två dagar till. Vi säger sen att så är det NOG. Eller så TROR vi att det är så. Jämför man med tex england, enklast efter som dom är bäst, så kan de testa en sak och sen säga att NEJ de funkar inte eller JA de funkar.

Ytteligare ett exempel,Engelsmännen hade veckan innan den officiella träningen kommit på att man kunde få stora fiskar framför fötterna 1½-2m djup ca 3m ut från kanten genom att loosefeeda maggot precis utanför keepnet. Dessa rullade ner längs betongkanten och de stora fiskarna som levde här kom patrulerandes, stannade till och började kalasa på maggot. Det är en taktik om ingen annan hade tänkt på därför mörkade de den hela veckan. Men "hököga" Andersson såg att de loosade maggot kort och satt kvar bakom dom hela dagen. när det var en timme kvar gick en av dom ut och testade kort och direkt inom 2 min fick han en asp på ca 2kg. ut igen och inom 1 min en till på ca 1kg. under totalt max 5 minuters presentation av betet resutlerade i att han fick 3 stora fiskar. två aspar och en karp på ca 1½kg. Han nickar bort till en annnan som också går ut och testar och krokar efter 1 minut en asp på 7-8hg. Direkt efter den plockas alla korta tackel bort och ingen loosefeedar mera den dagen. Allt detta händer under max 10 min. Men då hade de loosat i nästan 2 timmar med en liten nypa maggot(ca15st) var 2-3 min framför fötterna. otroligt svårt att se efter som de fiskar långa takeapart under tiden. Ser man dessutom inte att de krokat fisken kort hade man tagit förgivet att de fått fisken långt ut och drillat in den. Dagen efter var det en som körde kortplats taktiken och de andra körde någon annan taktik där ute. Efter 1½ timme går han ut på den korta platsen men inte ett napp på 3 minuter. då återgår han till långa platsen och fortsätter loosefeeda kort precis som innan. när 45 min återstår går han in på korta platsen och krokar i en fisk efter 1 minut. Drillar upp en karp på ca 3kg. sen plockar han ner korttacklet från toppen för att ingen ska se att han haft ett sånt uppe. Efter det är det ingen som kör den taktiken förrän på tävlingsdagen. De VET att det funkar, de TROR INTE att det kan funka. Det här var ett enkelt exempel på hur man kan dra raka slutsatser och VETA saker. Andra gånger är det inte lika enkelt men teorin är den samma.

För att kunna dra slutsatters på detta vis kräver en del saker.
1) Erfarenhet av att fiska på det viset, man måste vara säker på sin sak och VETA att man hanterar situationen. Man kan inte sitta och nöta en sån metod i 30 min för att "få en känsla för metoden". I det här fallet var responsen direkt och alltså enklare att analysera. Istället för att nöta metoden i 30 min kan man gå ut 5 minut, en gång i timmen i 3 timmar. ger 15 min effektiv träning och det ökar chansen att få fisk eftersom responsen i form av napp kom direkt.Var fisken där så tog dom ganska snabbt. 
2) lokal kunskap, veta att det går att få fisk på det viset. Antingen har man kommit fram till det själv eller så har man fått tips om att det kan fungera.
3)kanske det viktigaste av allt självförtroende! Den punkten går hand i hand med punkt 1.

Punkt 3 är de enda "troende" engelsmännen använder sig av. Allt annat vet dom.

tight lines, Freddan


POLE SEAT made easy

Så var vi igång. Här kommer första artikeln. Något att göra i vintermörket och för oss som inte pimplar mer än på datorn och på krogen.

Tröttnade på att min stol inte hade ett pole seat. Efter som det inte finns att köpa till min Matchbox så fanns två alternativ.
1. köpa ny stol
2. Bygga eget pole seat.

Efter som en ny stol är dyr tänkte jag börja med att försöka bygga ett själv.

Här är vad som behövs:
-Galon eller konstläder gärna av sorten som används till båtsäten, fråga i tygaffären. Pris ca 140kr löpmetern, räcker länge.
-Häftpistol efter som min ram var av trä.
-symaskin och tjock hållbar tråd.
-penna/krita att markera sömmar och klipp.

Började med att ta bort sätet från stolen, skar bort det gamla galon överdraget. (fig 1) När jag ändå var igång tänkte jag att ett mjukare säte hade inte skadat. Så i samma veva tänkte jag göra sätet mjukare. När jag fått bort det gamla överdraget måttade jag ut hur mycket tyg jag skulle behöva använda. Tänk nu på att om du vill göra som jag och fylla på stoppningen så kan man inte mäta efter det gamla överdraget som man tagit bort. mät istället efter sätet (fig 2) och lägg till den höjd som du tror du vill ha. Ta i lite extra efter som det är enklare att skära bort tyg som blir över än att lägga till och sy om hela överdraget.

När du är nöjd med måtten så klipp ut en fyrkant, markera runt sätet så du vet att de ligger exakt i mitten. Vik in en långsida och en kortsida till markeringen, nåla upp och sy rakt ut mot kanten. upprepa sömmen ett par ggr så den blir stark och sitter. (fig 3)Gör sen samma sak på alla hörn, testa om den passar på sätet och se om den är rak och fin.(fig 4)


Så var de dax för den del som gör ett pole seat. Mät ut mitten på långsidan och utgå från denna punkt. så här i efterhand har jag kommit fram till att jag gjorde mitt pole seat lite för lite, borde ha gjort det ett par cm större. Ett normalt takeapart är ca 4.5-6cm i diameter i botten. Därför är det smart att göra hålet ungefär dubbelt så stort. Nästa steg blir att sy "strumpan" . Ta den höjd som du vill ha på sätet och bredden du vill ha på "hålet". Man kan antingen klippa ut fyra bitar och sy ihop dom eller göra som jag gjorde, använda ett stycke tyg. Sy ihop långsidan så du får ett stycke som har form som en rör. vik och nåla sedan så du får fyra hörn, sy dessa så du får en fyrkantig form.(fig 5-6). gör "röret" länger än du tänkt så kan du klippa bort de du inte behöver, jag klippte bort tre sidor och vek ner den fjärde som jag sydde fast så jag fick strumpformen. Sy sedan fast tre sidor på sätesöverdraget, tänk på att du måste ha lite mera tyg på den sida som du inte syr fas

Så var de bara att vadera sittsen mera och mäta ut vart skumgummit ska skäras bort så de blir plats för "strumpan" (fig8) När du är nöjd med sätet häftar du fast hörnen i träramen så skumgummit inte åker runt,(fig9) Ta de försiktigt med lim efter som vissa limsorter smälter skumgummi testa i så fall först på en lös bit. Jag valde att använda ett gammalt liggunderlag som jag klippte ut i lagom stora bitar. Två "våningar" med liggunderlag mot träramen och två överst mot tyget för att få lite mera stabilitet runt "hålet". När allt är på plats är det bara att vika över tyget och börja häfta fast det i ramen. Börja fram vid "hålet" och sätt sen några stift runt hela stolen. sträck ut tyget vart efter som och var noga med att hörnen hamnar riktigt. spänn också tyget ordentligt efter som skummgummit kommer tryckas ihop när du använt stolen ett par gånger.

 


begrunna resultatet(fig 10), provsitt, packa, bilen dra ut och fiska!
Ett pole seat kommer i kombination med en spraybar förrändra ditt fisk för alltid om du aldrig tidigare använt dig av dessa. Ge de tid och träna mycket med att ha spöt framför dig istället för vid sidan. Fördelarna är många. Du kommer längre ut än den som håller spöt vid sidan. Du får lättare att kontrollera tacklet speciellt i vind. Du kan fiska och mäska mera exakt. Du får lättare en hand fri till annat.
Som sagt det är många fördelar men som allid gäller de att träna...

så var de dax

startar en lite blogg. Temat blir mete, kanske blir det lite andra saker också som kan vara av intresse men huvudfokus kommer ligga på tävlingsfiske. Tänkte dela med mig av tankar, ideer, lite fiske tips, "bygga hemma verkstad" och så kanske de blir lite träningsrepotage när våren är här.

Jag ska fiska två VM nästa år. BSMK frågade om jag ville följa med dom som 5e man på klubblags VM i slovakien i juni, behövde inte mer ett par dagar för att tacka ja till det. Har fiskat det vattnet tidigare under nations VM 2003 och tycker de ska bli skitkul att fiska samma vatten igen. Återkommer kring detta senare.
Sen är det nationslags VM i Holland i sept. Lyckades kvala in till VM i år trots att jag fiskat väldigt sparsamt och inte lika målinriktat som tidigare. Gjorde "comeback" i kvalet förra året och det gav blodad tand. Speciellt nu när vi har en fungerande landslagsledning, som jag själv vart delaktig i som Kapten. Extra kul var det också att Tom, som jag åkte tillsammans med till kvalen, också kvalade in till laget. kanske skriver jag lite om varför jag valde att inte fiska kvalen ett par år vi får se.

Sverige har höjt sin status som metenation de sista åren och jag hoppas vi kan fortsätta den positiva trenden även kommande år. Jag är i vart fall laddad till 200% och ska försöka göra allt så bra jag kan för att laget och jag själv ska kunna leva upp till mina högt ställda förhoppniningar/förväntningar.

Droppa in här med jämna mellan rum så kanske det hänt något som är intressant att läsa om.

MVH Freddan


RSS 2.0