Elastik Del 2

Ok sist gick vi igenom olika typer av elastik samt vilken färg på hydrolastic som är bra till vad. Nu ska vi gå igenom hur man tacklar upp sin hydro/hollow.

När man köper en Hydro från Daiwa är längden 3m. Jag brukar använda ca 2-2.20m när jag kör med den. Från början var hydro 2.20m lång men de gjorde den längre för att folk kapade ner dom till 1½m och tyckte de var dumt att man bara kunde använda den till en topp. Alltså är de många som använder ca 1½ m i sina toppar. Men de går bort ca 15cm när man knyter den. Knut i toppen och i botten. Speciellt om man använder kråkfot som jag gör. Så då har de egentligen inte mer än 135cm elastik inne i spöt. I tex england där man fiskar i commercials och fiskar flera ggr i veckan är de säkert helt ok att göra så. Men vi som kanske inte använder dessa elastikar lika ofta och mycke kan spara några kronor på att ha lite extra elastik inne i spöt som man kan linda upp på bungen i botten. Hollows har extrem livslängd, speciellt Daiwa. De enda som slits är de yttersta 5cm. har man då lite extra elastik inne i toppen kan man knyta om kråkfoten och fortsätta använda elastiken en lång stund till.

Vi börjar i toppen. För hydro elastik tjockare än blå brukar jag ta bort topp delen på spöt och sätta en bush i del 2. För att elastiken ska fungera på bästa vis vill jag ha en så styv topp som jag kan få. Den ska också ha en stor diameter så elastiken kan glida fritt. Får ni de inte att fungera så har ni med största sannolikhet en för tunn topp. Har för mig att mina toppar är runt 4.5mm i diameter. I mina toppar passar en Drennan Carp bung storlek medium perfekt som internal. Maver har bra bush även i större storlekar. Skulle den inte sitta helt fast utan glappa lite så håll fingrarna borta från limtuben. Ta istället ett par bitar tunn elastik, typ 0.8mm och för ner de en cm i toppen och tryck ner bushen. eller samma sak fast på utsidan om ni kör external. Skär bort elastiken som sticker ut med ett rakblad. Testa om bushen sitter eller gör om allt fast med antingen flera bitar elastik eller tjockare elastik. Gör ni på detta vis kan ni sätta tillbaka del 1 om ni skulle vilja använda dom igen. De är svårt att göra de om man limmar fast bushen...


När de gäller elastil så knyter jag en så kallad kråkfot i toppen, använder inte connector. Har testat både plast och dacron och ut av de fungerar dacron connector överlägset bäst. Dessutom sluter den tätt mot toppen vilket hindrar vatten från att tränga in i toppen.


en dacron connector

Vill ni som jag använda kråkfot är här en liten instruktion i hur man knyter den.



vik elastiken och gör en överhandsknut, eller en dubbel om du har tunn elastik för att förhindra att den åker in i toppen.



så här.



klipp upp öglan och trimma ner till önskad längd.



då ska de se ut så här.

Vad som är väldigt viktigt när man knyter Daiwa hydrolastic är att tänka på att de är vätska inne i elastiken. Man måste försöka pressa undan vätskan där knuten skall vara. Annars kan de bli en bubbla i knuten och svårt att få knuten att sitta. Fukta knuten noga, dra åt försiktigt. väldigt lätt att bränna knuten och skada elastiken.

För båda metoderna använder man samma sätt att fästa linan. Se min otroligt fina skiss nedan så förstår ni kanske hur man ska göra.


gör en dubbel ögla i slutet av tacklet.


klipp upp den yttersta öglan, annars kan den om man har otur haka fast runt toppen på spöt när man fiskar.

Använd den andra öglan som en låsögla. Alltså trär man in linan genom öglan och sen elastiken genom den nya ögla som bildats. De två svansar som är kvar av den sönder klippta öglan drar du i när du vill ta bort tacklet från elastiken.
Många tror att det här sättet att fästa tacklet till elastiken skadar elastiken och att den ska gå av. Jag har kört med den här metoden de sista 9 åren och har ALDRIG dragit av elastiken. kör den på alla sortsers elastik från 0.7mm latex till röd hydro. alltså linor från 0.08 till 0.22 och det är alltid linan som går av först.

För att fästa elastiken i botten inne i spöt finns flera sätt att göra. Tidigare använde jag Prestons Stora Bung för de har en stor "stege" som man kan linda upp tjock elastik på. Men har nu mera gått över till att göra en ögla i botten på elastiken som jag sedan knyter fast en bit dacron i(ögla i ögla metoden). Denna fäster jag sedan i bungen. De är enklare att linda upp några varv dacron på bungen än att linda upp tjock elastik.

Man kan också göra som italienarna ofta gör, knyta dacron eller tandtråd till elastiken. Vika elastiken över kanten på spötoppen och tejpa fast tandtråden på utsidan av toppen. Anledningen till att jag inte gör detta är flera. Många tror att denna metod ska skada toppen men de gör den inte. de går fint att ta isär och sätta ihop toppen med dacron eller tandtråd som kläms mellan han och hon delarna.
Mitt argument är att när jag fiskar med hollow tex i strömmande vatten håller jag ofta ner toppen i vattnet. Då kommer vatten in i toppen, har jag en bung som de inte är några hål i, tex Middy screw bung, kommer vattnet inte längre in i spöt än till just bungen. Har man en bung med hål, tex en vespe eller preston bung kommer vattnet längre in i spöt och de blir tyngre att kroka ifall man suttit och väntat länge på ett napp. Man kan lösa detta genom att ha clear caps i del 3 eller 4.
Ett annat argument är att om man kör med dacron kommer elastiken ligga mot kanten av spöt och friktionen blir större när den ska ut., speciellt om de är vatten i toppen.Elastiken kommer alltid ligga lite mot spöt men mindre med en Bung. De finns små ringar man kan köpa och sätta in i spöt för att få "ut" elastiken från kanterna men dessa är svåra att få på plats och de är svårt att få igenom en elastik när man väl fått dom på plats.

Men innan ni gör något av detta så se till att sträck ut elastiken ordentligt. Jag brukar sätta öglan, som blir när man knyter kråkfot, i ett dörrhantag och sen gå iväg tills jag bottnat elastiken. Håll där en stund och gå tillbaka. Nu skall du ha ca 10-20 cm elastik mer än innan.

En stor fördel med hollow är att man aldrig behöver använda någon form av slipp för att få elastiken att glida fint. De flesta hollows är silikonbehandlade på utsidan och glider därför mycke bra. Går de lite trögt räcker de med lite vatten för att de ska fungera bra igen.

Enda nackdelen som jag kan se med hollow är att de är tunga, spöt kan kännas framtungt, speciellt om man kör med ett lite klenare spö.

så in i tackel verkstaden och fixa till en topp, ut och testa.


hahahaaa!

så var boxen i sverige. inte riktigt den färgen som han sa de var men den får gå. Med tanke på storleken på boxen är de nog risk att man blir förväxlad med sjöräddningen...nu är de slut på tjuvfiske... svårt att smyga runt med en sån. lite dålig bild, tagen med mobilkamera. men man ser ju färgen... eller?



han som hade butiken kallade färgen för flour orange, jag hade nog valt signal röd eller shock red. hur som helst ska de bli skönt med ny box. Säger som Alban, känns STABILT.



kommer snart en artikel om tekniska saker vad gäller elastik, tex hur man knyter och tacklar hollow. under tiden kan de bjudas lite humor. har ni inte sett de här så ta en titt. grymt kul...


 

Bill Dance Fishing Bloopers
Uploaded by wompus11

Lina

Någon som har tips om en bra lina? behöver en mjuk och fin lina till tafsar och tackel. den ska vara exakt i diametern och knutstark.

någon som testa Pro Micro? den har bra rykte, ska visst vara ganska exakt i diametern.



eller kanske den här? Garboline. Köpte ett gäng garbolino flöten förra året och de var mycke bra. är linan lika bra tror jag de blir den.


the show goes on... vm...

Senaste nytt ang VM.

Nu verkar bulgarien vara borta, det ser ut som om de står mellan Spanien, Slovakien och Tjeckien. Planen verkar vara att en av de som ska arrangera VM/EM 2010 eventuellt ska ta de ett år tidigare. Dick Clegg säger också att Spanien ser bra ut och att Castrejon Kanal, där nations VM fiskades -99 och klubblags VM fiskades -04 var ett högintressant vatten. Han avslutar med att säga att det viktigaste är att de blir ett vatten som kan bjuda på en bra tävling, sen spelar de inte så stor roll vart de blir. Låter som de klokaste som kommit ur munnen på honom...

vill ni läsa mera:

http://www.gofishing.co.uk/news/News-Search-Results/Match-News/January-2009/Where-now-for-the-World-Champs/?&R=EPI-10128



Annars är de inte så mycke som händer. Ny uppdatering av Pro Pillki finns på

http://www.kalassa.net/propilkki2/index.php?id=1

har ni inte testat de så har ni missat något, finns inte längre någon anledning att gå ut i kalla vintern för att fiska... man kan spela ensam hemma eller on line mot andra. skåningarna har regelbundet små tävlingar som brukar vara kul. kolla www.metaiskane.se där står de ibland om någon är sugen att vara med.

And the winner is....

Storm! Calle kommer som delad 1a för utförligt svar. Pellets får du på första bästa tävling. Calle ska få en handuk från sensas som han kan torka tårarna med efter som han kom så nära... kanske finns de en påse till dig också. Andreas var inne på rätt spår men inte helt rätt svar.

Rätt svar var alltså att vid carussio fiske lönar det sig till 95% att mäska kortare än du tänkt fiska. tex kan man lägga mäsket på 11½-12 m och fiska på 13. väldigt ofta skyggar dom för mäsket, fast de verkar bli attraherade av de. Ibland går de att loosefeeda på dom men oftast är de bättre att skjuta maggot så de hamnar innanför spötoppen.

tycker personligen att carussio fiske är riktigt kul. de är oftast ett väldigt aktivt fiske där de hela tiden gäller att jobba jobba och åter jobba. Både med betespresentation och mäskning/loosefeeding. Allti fiske är iofs aktivt men endel är mer eller mindre aktivt.




Boxen är på väg. känner mig som en 6 åring som väntar på julafton.... kan inte vänta. tror jag byter ut fotöljen framför tv fram tills jag kan använda stolen utomhus...hehe

VM i spanien?

fick några länkar av Tomas Söderlund. Har gått igenom några av sidorna och hittade de här filmerna från den sjön som troligen kommer användas om VM blir i spanien. ser fint ut, kolla peggarna... men ser och så ut som om de kan bli blåsigt. Mycke fisk, framförallt carussio men de kommer också upp någon karp. kolla filmen på Will, "ganska" tung rig han kör med...0.22 huvudlina. alltså finns de större fiskar där också.

kolla filmerna och se om ni ser något speciellt vad gäller carussiofiske. Det är något på filmerna som är typiskt carussio fiske. skriv en kommentar och närmast de jag tänker på vinner en påse Sonubait Fin Perfect pellets.

http://www.clubpescabutarque.com/copa_sensas_2007/videos_sensas.html

ska se om jag kan hitta några bilder eller filmer från Plovdiv. har gjort en liten film därifrån men den är på gamla burken.

VM igen

Mera rykten. Läste senast idag att det står mellan Bulgarien, Plovdiv, och Spanien, en timme söder om madrid. Tydligen fick Holland VM framför Bulgarien. Men de spanska vattnet är en sjö som tar 300 peggar på en sida + att det går en väg runt hela sjön. Kan de vara sjön som ligger ovanför Toledo kanalen? Minns inte vad själva kanalen heter.  Den ska visst vara full av carussio och ha bra fiske. några sensas challange tävlingar har fiskats där. 10-15 kg har varit nödvändigt för att vinna sektionen.
Vad jag har läst mig till så ska de spanska vattnet vara mera jämt och rättvist än plovdiv. de låter otroligt! plovdiv är enligt mig ett av de jämnaste vattnen i världen, kanterna kommer alltid vara bättre...

någon som har en länk till sensas challange i spanien? hittar ingen. de som jag hittar är från kanaler.

Hur som helst, åker vi till bulgarien är de ett vatten som flera av oss fiska förrut. Dessutom kan vi få kalasa på gurka igen! vad är de med bulgarer och gurka? sååå jäkla gott är de inte... blir nog MC D hela veckan... sämre mat får man leta efter... skulle vara Portugal, där har dom nog sämst mat i världen...

Spanien hade vart intressant. Känns som om de som fiskat sensas challange har ett försprång men de får vi väl ta igen. Verkar hur som helst bli ett varmt VM...


Nations VM flyttat?

Snackade med en holländare igår, när jag fixade med box transport, han sa att det inte skulle bli något nations VM i holland i sept. Han sa sig ha källor inom Hollänska förbundet och att dessa var säkra. Han tyckte VM skulle gå i samma vatten men i juni istället. Då är de enligt honom bra fiske där med vikter mellan 2-5kg som normala vikter och segervikter runt 4-6kg var vanligast. Låter trevligt tycker jag.
Dessutom står de idag på Matchangler.com att VM har blivit flyttat till ett vatten utanför Holland men att de inte är bestämt exakt vart det blir. De jobbar på saken.
Inbjudan till Klubblags VM är också något förrvirrande. Den är tryckt och utskickad men inte "officiellt" godkänd av FIPS. Betyder de att de väntar på nations vm beslutet? kan de vara så att de tänker byta vatten? Klubblag i Holland i juni(då fisket är bättre) och nations VM i slovakien i september(har fungerat förut)? Bara spekulationer från min sida men de hade kunnat vara en lösning. Får väl vänta och se helt enkelt.

Hur som helt, de ska bli otroligt kul att meta igen! Sitter med förorder och planeringar nu. Som vanligt är de mäsk som spökar. Ska man köra på gamla beprövade sorter eller testa nya? tror de blir några nya och några gamla att falla tillbaka på när de skiter sig... Annars är de mest krok, flöten och små saker som jag behöver kompletera utrusningen med. Och lina! Någon som har bra tips om en bra lina. vill ha en stark lina som är exakt i diametern. den ska också vara mjuk och följsam samt knutstark. Alla tips är välkomna. Nytt keepnet och ny håv står också på tur. mitt gamla triana keepnet har vart grymt bra! haft de i 6 år. fungerar fortfarande men i Norrköping knakade de lite oroväckande. några maskor som gått så de är nog dax att byta.

Har några nya teorier som ska testas till sommaren. Tänkte testa dom först sen blir de kanske en liten artikel eller serie beroende på vad jag kommer fram till.

På tal om flöten och utrusning. I alla kataloger jag kollar är den massa flöten av den här modellen:


ser ju att de är ett slider flöte för bolo men är de något som faktiskt används i italien? har aldrig sett någon fiska med den typen av flöten. måste nog vara väldigt djupt och väldigt strömt för att de ska vara aktuellt. Men vad jag ser i katalogerna är en massa flötesmodeller som ser väldigt konstiga ut och som jag aldrig skulle kunna tänka mig att använda. Efter som de är så många av dessa modeller måste de ju användas och säljas ganska mycke. vad ska man ha dom till? kolla tex www.colmic.it.  eller vilken leverantör som helst.

blir nog lite vanliga flöten och några nya modeller men inget av de ovan...

Rive RX sport...

Ja ha. då var de gjort. har idag beställt en ny box. Tror inte de är sant förrän jag har den i handen. blev en sån här,


känns stabilt... 36mm och ny pall. hoppade runt på en i holland och den är tusan stabil!. fick tag på en butik i holland som säljer boxar och de visade sig att de hade en sån här stående som vart på två utställningar som show box. Den har aldrig varit utomhus och aldrig fiskats på, så den är visst som ny. bilderna jag fick såg fina ut. Skulle få den för 499 euro. nypris i england är runt £8-900...  i svenska rupel fick jag hosta upp ca 6000:- men nu ska jag nog inte byta box på vääääldigt länge!

Så var ju bara problemet att man inte får något med stolen. Försökte hålla ner på saker som man "behöver" men kom fram till att spraybar, spöhållare, 2x"pryl"hållare och 2x parasolhållare, 2 extra lådor till vindor är saker som man faktiskt måste ha. Bygger nog själv ett betesbord om jag inte fortsätter använda min plattform som betesbord. huu... tur de var en bra jul... får nog jobba ännu hårdare om jag ska ha råd att fiska med den i sommar...

håller tummarna tills den landar i sverige!

så är de någon som är intresserad av att köpa en Matchbox med massa tillbehör så finns den en tillsalu nu. Enda i världen med poleseat!


Ostelato film

Blir tvungen att medge att jag inte talade riktigt sanning när jag skrev att Italienaren fick fisken på 0.10 efter färna. Minnet svek mig och efter som rätt ska vara rätt har jag gått tillbaka till orginalfilmen och lyssnat på vad som sägs samt kollat extra noga.
Han fick fisken på samma typ av tackel som alla andra använde, dvs tjock lina 0.18-0.20  men med en något mindre flöte som han driftade genom peggen i takt med strömmen.

MEN italienarna fick färnor på lätta tackle som driftades genom peggen. De var inte många och inte något som de valde att satsa på under tävlingen utan hade som en backup att testa ett par drifter.

Tack till Stormen som är uppmärksam!

stol...

Håller på att planera säsongens fiske. överst på önskelista är en ny stol har kommit fram till att jag behöver en riktigt bra stol. har haft ont i ryggen varje gång jag metat sista året så nu finns bara en utväg. köpa ny. Stolen skall dessutom ha utdragbar pall som sitter på samma höjd varje gång. Har kollat på några riktigt fina stolar men alla jag har kollat på har saknat något av de jag vill ha. alltid något som fattas eller något som jag vill ha annorlunda. Är det inte popnitar så är de lådor som är av fel material,ben av fel form och längd, fel tillbehör, fel fästanordningar för tillbehör, tja alltid något som inte är som de borde. Men tills jag lärt mig svetsa aluminium eller lärt mig forma karbon bättre får jag nog snällt gå och köpa en box. Har som sagt kollat igenom allt men de lutar åt att jag tar steget ut och köper en Rive.

De som stör mig mest med Rive är nog priset... samt det faktum att man faktiskt inte får något extra med stolen. inte ens en sketen spöhållare får man med...men men, å andra sidan kan man nog ha boxen i många år framöver. så man har nog tid att bygga ut den som man vill ha den.  
Har också hört att de läcker in i lådorna när de regnar kraftigt. något som jag inte alls gillar. Kan någon bekräfta eller dementera detta?

Har ni sett rives nya katalog? http://www.matchangler-shop.de/rive-katalog-index.htm
nice... några riktigt fina modeller.

Rive har börjat sälja take apart också. ska bli intressant och se om de följer samma linje som årets nya boxar,(hippa färger, starka och stabila, dåligt med extra tillbehör, tokdyra...)

Annars är de en del att planera. Två VM i totalt olika vatten! Samt tävlingar här hemma i nygamla vatten. gamla vatten, nya ideér...

nej nu måste jag sova, får skriva mera en annan dag ang planering av VM mm.

mera filmer

gjorde en film en gång för länge länge sedan...
Filmat under VM i Slovakien 2003. här är några klipp från den filmen. för övrigt samma vatten som klubblagsvm ska fiskas i till sommaren. Och de ska blir riktigt coolt att åka tillbaka dit. Nu har man nya prylar som klarar stark ström, bättre kunskap om fiske i kraftig ström och ett bättre sätt att se på saker och ting samtidigt som man fattar att man faktiskt kan konkurrera med de bästa. Vänta tills efter VM så ska ni få höra några bra bortförklaringar...heheee


 

den lilla firren vägde runt 12kg om jag minns rätt. Han fick den på 0.10 i tokströmmen när han fiskade efter färna... inte illa pinkat! Ostelato heter fisken. eller lostalot som den kallas. Den äter egentligen bara plankton. dras till moln i vattnet och är extremt svår att kroka efter som den har en hård "platta" i överkäken istället för tänder.

när vi ändå vart inne på Hydro elastik kan vi kolla på det här klippet på Will Raison när han drilar en Barb på takeapart med just hydro. se hur han jobbar in elastiken i spöt och låser upp den mot toppen när han håller spöt bakom huvudet på sig själv. Ser inte klokt ut men det fungerar som tusan! Kolla alla karp relaterade artiklar i engelska fisketidningar så ser ni hur dom håller toppen när de drillar.


Like fishing...


Zombie

känner mig mera död än levande... jobbat allt för mycke, har från i måndags gjort 72 timmar den här veckan... men tar man varje timme jobb och tänker att de blir två timmar mete går de fint.

bjuder på en kort film, inget med mete att göra men ganska kul. svårt att länka direkt till sidan så följ den här länken.

 http://www.angryalien.com/0504/shiningbunnies.html

kommer mera mete saker när jag fått lugnare på jobbet. kanske nästa vecka. håll ut.

RSS 2.0